top of page

Bevallen? Vertrouw op je adem.

Wist je dat je adem je beste vriendin is tijdens de bevalling? Misschien denk je nu, ademen doe ik toch de hele dag? Hoezo is dit dan zo belangrijk tijdens de bevalling?

En ja, gelukkig adem je de hele dag! Maar ben je je wel eens bewust van je adem? Voel je waar je heen kan ademen in je lichaam? Is de adem hoog of laag, gespannen, ontspannen, is de adem kort of lang? Vaak ademen we gewoon omdat dit iets is wat automatisch gebeurt.

Tijdens de zwangerschap merk je vaak dat je kortademig wordt en dat je ademhaling steeds hoger in de borst komt. Hierdoor kan een gevoel ontstaan van spanning en niet genoeg lucht krijgen.

Tijdens de zwangerschapsyoga leren we je hoe je de adem kan voelen in:

- Je flanken - Je rug, - Je buik - Je bekken.


In deze video (https://youtu.be/ycNgHv-EyW4) laten we je op een eenvoudige manier zien waar je de adem kan voelen. Hoe vaker je de oefening doet, hoe meer je voelt hoe je de adem kan sturen. En als je de adem kan sturen, zal dit je helpen tijdens de bevalling.


Door je adem effectief te gebruiken, zal je merken dat je meer zuurstof tot je kan nemen. En zuurstof is als voedsel voor je kindje en voor jezelf. Vaak gaan zwangeren in de les al na 10 minuten uitgebreid gapen. Dit is een teken dat er een heleboel longblaasjes geopend zijn en er meer ruimte is voor zuurstof in het lichaam. We worden dus heel blij van gapende zwangeren in de les!

In onze lessen leren we je hoe de in- en uitademing invloed heeft op je bekkenbodem en hoe je de adem kan gebruiken tijdens de onstluitingsweeën en de persweeën.


Bevallen is pure overgave. Je geeft je over aan de sensaties en golven van de weeën, je geeft je over aan je lichaam en het enige wat je kan doen is vertrouwen op je lichaam, je intuïtie en je adem. Maar hoe spannend is dat! We zijn gewend om alle touwtjes in handen te hebben, overzicht te houden en controle te hebben over de situatie. En dit alles moet je loslaten, je lichaam het werk laten doen.

Bevallen is de grootste les in loslaten.

De enige controle die je hebt tijdens de bevalling is de controle over je adem.

Als je in controle bent over je adem, ben je in controle over je bevalling.


Hmmmm… lees dit nog maar een keer goed over! Met je adem kan je de weeën opvangen, de sensaties wegzuchten en de wee weer laten gaan. Met je adem kan je je lichaam ontspannen, waardoor je de goeie hormonen gaat aanmaken voor krachtige weeën. En als je krachtige weeën hebt, dan gaat je lichaam ook nog endorfines aanmaken, je lichaamseigen pijnstilling! De adem geeft je houvast en laat je naar binnen keren, zodat jij in controle bent over je bevalling. Door naar binnen te keren, leer je te voelen, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je intuïtie.

Dat is wat we je leren tijdens de zwangerschapsyoga, we leren je dat je adem je beste vriendin is tijdens de bevalling, zodat jij in vertrouwen kan loslaten en kan bevallen op jouw manier.

ความคิดเห็น


bottom of page