top of page

September recepten van Lucy

Lucy van der Voort van YourMealPlanners heeft zich bij Yogastudio Santpoort aangesloten als voedingscoach. Ze zal regelmatig super lekkere en gezonde recepten delen én interessante workshops geven over voeding.


 

Zaterdag 8 oktober geven Nadia en ik weer een mini detox retreat om je lichaam voor te bereiden op de koudere herfstdagen. We delen kennis over detoxen en seizoensgroenten en je wordt meegenomen in een heerlijke detox flow. Als afsluiting staat er een uitgebreide detox maaltijd voor je klaar!

Zaterdag 22 oktober geeft Lucy een Masterclass Herfst & voeding, je ontvangt hier heel veel info, inspiratie én recepten!


Jackfruit Burgers


Deze geweldig lekkere jackfruit burgers wil je echt maken! Het is niet ingewikkeld, je hebt alleen een keukenmachine of staafmixer nodig. De burgers zijn voedzaam en gezond en zorgen voor de nodige bouwstoffen voor jouw lichaam. Door de bite en unieke smaakcombinatie zijn ze ook voor de echte vleeseters heel toegankelijk!


Tip: verdubbel de hoeveelheden en vries de helft van de burgers in. Zo heb je altijd een gezonde burger bij de hand.


Ingrediënten (4-6 burgers)

● 1 pot jackfruit (550 gram)

● 1 pot kikkererwten (350 gram)

● 1 tl kurkuma

● 1 tl gemalen korianderzaad

● 1 el ketjap

● 1,5 tl sambal


Voor de avocadosaus

● 1 avocado

● 1 el (plantaardige) kwark

● sap van een halve limoen

● 1 tl sambal


Toppings

● (glutenvrij) broodje

● Toppings

● Tomaat

● Komkommer

● Rucola of veldsla

● Mayonaise

● Augurk


Nodig: keukenmachine of staafmixer


Bereiding (30 minuten)

  1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en voeg vervolgens de jackfruit toe. Laat goed uitlekken.

  2. Doe alle ingrediënten voor de burgers in de mengkom van je keukenmachine of een grote kom waar je de staafmixer in kunt gebruiken. Meng de ingrediënten grof! Je wilt niet dat het puree wordt want het is juist lekker als er een goede bite aan de burgers zit.

  3. Kneed het 'deeg' vervolgens nog even door met je handen en maak er vier tot zes ballen van. Laat even rusten in de koelkast.

  4. Maak de avocadosaus door de avocado te prakken met een vork en te mengen met de overige ingrediënten. Breng eventueel op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

  5. Zet een koekenpan op het vuur met een flinke scheut zonnebloemolie. De burgers moeten in best wat olie gebakken worden, anders worden ze te droog. Leg drie ballen per keer in de pan (afhankelijk van de grootte van je koekenpan) en druk plat met een spatel. Bak op middelhoog vuur ongeveer vier minuten per kant.

  6. Keer voorzichtig om zodat de burgers niet uit elkaar vallen. Als je aan beide kanten mooi goudbruin zijn gekleurd zijn ze klaar om op te eten.

  7. Serveer op een broodje met de toppings en geniet!


Vegetarische maaltijdsalade met pompoen, linzen en feta


De pompoen is weer het seizoen! Ja ik word hier zelf altijd heel erg blij van. Verwarmende pompoensoepen, stoofpotjes, maar ook maaltijdsalades zoals deze, mij maak je er ontzettend blij mee! Deze voedzame maaltijdsalade is heerlijk als lunch of avondmaaltijd. Vol plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. En voor alle Vata types onder ons, deze salade balanceert de luchtige energie waardoor je je meer geaard en relaxed zult gaan voelen. Met de herfst in aantocht is het voor iedereen aan te raden om rauwkost te vermijden en juist te kiezen voor verwarmende maaltijden, ook als het zonnetje nog zo zijn best doet. De dagen worden namelijk weer korter en ons lichaam is zich aan het voorbereiden op de herfst en winter. Om de welbekende winterdip en griepjes te voorkomen kunnen we ons lichaam helpen door te kiezen voor seizoensgroenten- en fruit, verwarmende gerechten en warme dranken. Vermijd dus naast rauwkost ook het liefst koude dranken. Zeker op momenten dat je jezelf wat gehaast, onrustig of gestrest voelt.


Tip: voeg aan een koud ontbijt zoals yoghurt of kwark eens een gebakken appeltje of peer toe met wat kaneel en kurkuma. Bak het fruit even in wat kokosolie of ghee, voeg de kruiden toe (eventueel met een scheutje water) en laat zachtjes pruttelen. Schep over je ontbijt en ervaar wat het voor je doet.


Geniet ervan!


Ingrediënten (twee porties)

● 1 kleine oranje pompoen

● 75 gram rucola

● 100 gram linzen

● 100 gram (gekleurde) cherrytomaatjes

● 50 gram feta

● 10 gram amandelschaafsel

● 2 handjes granaatappelpitjes*

● (of *budgettip: snijd een halve appel in kleine blokjes)

● Flinke scheut zonnebloemolie

● 1,5 el rozemarijn


Dressing

● 3 el olijfolie van goede kwaliteit

● 1 el balsamicoazijn

● 1 tl Ras el Hanout


Bereiding (35 minuten incl. oventijd)Verwarm de oven voor op 200 graden.

  1. Halveer de pompoen, schep er het vruchtvlees met de pitten uit en snijd vervolgens in dunne plakken. Halveer deze vervolgens zodat je halve maantjes hebt.

  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de pompoen op. Schenk er een scheutje zonnebloemolie over en bestrooi met de rozemarijn. Hussel met je handen door elkaar.

  3. Zet de bakplaat 20 minuten in de voorverwarmde oven. De pompoen moet lekker zacht zijn, je moet er makkelijk met een vork in kunnen prikken.

  4. Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten te mengen.

  5. Zet een koekenpan zonder olie op het vuur en rooster hier het amandelschaafsel in. Schep regelmatig om tot ze mooi goudbruin kleuren.

  6. Prak de feta fijn met een vork.

  7. Verdeel de rucola, linzen en cherrytomaten over twee borden. Schep er vervolgens de pompoen op en garneer met de granaatappelpitjes, feta, amandelschaafsel. Serveer met de dressing.


Zoete aardappel stamppot met spinazie

Dit recept maak ik al jaren en ik word er nog iedere keer blij van! Weinig ingrediënten en handelingen, maar wel lekker voedzaam, gezond en vooral erg lekker! Vaak vinden kinderen deze stamppot ook lekker doordat hij een zoete touch heeft. Voor kinderen kun je de geitenkaas en zongedroogde tomaten eventueel ook apart serveren. Geen liefhebber van geitenkaas? Vervang deze dan door feta. Je kunt de zoete aardappel ook vervangen door pompoen.

Laat vooral weten als je dit recept hebt gemaakt en wat je ervaring is!


Ingrediënten

● 1 kilo medium oranje zoete aardappels, geschild en in blokjes

● 300 gram spinazie, grof gesneden

● 150 gram zachte geitenkaas (of feta)

● 100 gram zongedroogde tomaten, in stukjes

● Grote hand ongezouten walnoten


Bereiding (25 minuten)


  1. Schil de zoete aardappels en snijd deze daarna in blokjes. Kook ze ongeveer 10 minuten. De aardappels zijn gaar als ze goed zacht zijn en je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

  2. Ondertussen verkruimel je de geitenkaas en snijd je tomaten en de spinazie.

  3. Als de aardappels gaar zijn giet je deze af en stamp je ze fijn. Vervolgens roer je de spinazie erdoor (die gaat slinken door de warme aardappels), de geitenkaas en zongedroogde tomaten.

  4. Strooi de walnoten over de stamppot en breng eventueel op smaak met peper en zout.

  5. Serveer er eventueel een (vegetarisch) worstje bij.


Detox smoothiebowl met rode biet

Tijdens het lente detox retreat van Nadia en mij stond deze bowl centraal en iedereen was enthousiast en verrast door de heerlijke smaak!

Bietjes hebben een ontgiftende werking en zijn daardoor erg geschikt om afvalstoffen af te voeren. In september zijn de bietjes van Nederlandse bodem nog volop in het seizoen en daarom is het zeker de moeite waard om deze bowl snel eens te proberen.

Laat je niet afschrikken, door de combinatie van banaan en kokos is het echt een heerlijke smaakcombinatie. Zelfs als je niet zo van bietjes houdt!


Ingrediënten (1 bowl)

● 150 ml kokosyoghurt of 200 ml kokosmelk

● 2 gekookte bieten

● 1 banaan

● 50 gram blauwe bessen, diepvries


Topping

● Gebakken appel of peer in kaneel

● Geroosterde kokosvlokken

● Vers fruit

● Noten en zaden

● Muesli


Nodig: blender Bereiding (10 minuten)

  1. Doe alle ingrediënten in je blender en mengen maar. Je kunt ervoor kiezen om de banaan de avond ervoor in de vriezer te leggen zodat je smoothie een romigere smaak krijgt. Wel valt hij dan wat zwaarder voor je darmen.

  2. Maak je smoothiebowl af met je favoriete toppings en geniet!

bottom of page