top of page

Ayurvedische detox

De lente is aangebroken en de warmte van de zon brengt de natuur langzaam uit zijn winterslaap. Buiten zie je de eerste frisse groene blaadjes aan de bomen en de lentebloemen komen vrolijk boven de grond uit! Wij als mensen zijn onderdeel van de natuur en daardoor gebeurt er ook in ons lichaam een hoop in de overgang van de winter naar de lente. Ons lichaam slaat extra vet en slijmvorming op in de wintermaanden. Dit is een natuurlijk en waardevol proces. Maar nu de lente aanbreekt willen we deze slijmvorming en vet weer op een natuurlijke manier loslaten. Een lente detox, gebaseerd op ayurvedische principes, zal jouw lichaam daarin ondersteunen.


Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een duizenden jaren oude Indiase geneeswijze die gebaseerd is op het idee dat elk individu uniek is en dat gezondheid het resultaat is van een harmonieuze balans tussen lichaam, geest en ziel. Ayurveda is een holistische benadering van gezondheid en genezing en stelt dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te genezen als het in evenwicht is.


Wat is detoxen?

Detoxen is het proces van het reinigen en verjongen van het lichaam. Het kan worden bereikt door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het consumeren van voedsel dat het lichaam ondersteunt in het elimineren van toxines en het versterken van de organen en systemen.


Ayurvedische detoxen in de lente

Ayurveda stelt dat de lente het ideale seizoen is voor detoxen. Na de koude wintermaanden heeft het lichaam opgehoopte afvalstoffen verzameld en heeft het mogelijk moeite om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden in de lente. Ayurvedische detoxen in de lente kan het lichaam helpen om zichzelf te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen en om de organen en systemen te versterken.

Ayurvedische detoxen in de lente omvat over het algemeen een combinatie van voedingsveranderingen, lichaamsbeweging en meditatie. Hieronder staan enkele van de belangrijkste ayurvedische detox-richtlijnen:

  1. Eet seizoensgebonden voedsel, zoals bladgroenten, asperges, radijsjes, bessen en citrusvruchten.

  2. Vermijd zwaar en moeilijk te verteren voedsel, zoals gefrituurd voedsel, vlees en zuivelproducten.

  3. Eet warme, gekookte maaltijden in plaats van koude, rauwe voeding.

  4. Drink veel water om het lichaam te helpen de toxines uit te spoelen.

  5. Beoefen yoga en meditatie: yoga en meditatie helpen bij het ontgiften van de geest en het lichaam (inschrijven voor een les doe je hier).

  6. Maak gebruik van kruiden, zoals gember, kurkuma en koriander om de spijsvertering te ondersteunen en de ontgifting te bevorderen.

  7. Neem een massage, dit kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam te ontgiften. Boek hier je massage.

Detoxen in de lente vanuit ayurveda is een geweldige manier om je weer energiek en licht te voelen! Maandag 17 april starten we samen met een groep gemotiveerde vrouwen een 7-daagse holistische detox. Zaterdag 15 april is een (vrijblijvende) kick-off in de studio. Doe je ook mee?
Comments


bottom of page