Yoga en kanker

Heb je kanker of heb je kanker gehad? Of ken je iemand die met deze ziekte wordt geconfronteerd? Dan kan deze les iets voor jou zijn.

De lessen vinden plaats op afspraak. De lessen worden gegeven door Jette Pedersen, zij is hier speciaal voor opgeleid.

WAT IS ”YOGA EN KANKER”?

Eigenlijk zijn het gewone hatha yoga-houdingen, maar omdat de houdingen met de adem worden gecombineerd, hebben ze een herstellend effect op het lichaam. Bij “Yoga en kanker” staat de adem dus centraal en leer je tijdens de lessen hoe je je adem kunt controleren en op die manier jezelf tot rust te brengen. Je leert hoe je met je adem symptomen als angst en depressie kan verminderen en een groter gevoel van innerlijke rust kan krijgen.

Verder wordt er bij “Yoga en kanker” veel aandacht besteed aan het stimuleren van het lymfesysteem. Lymfeoedeem is een van de meest voorkomende bijwerkingen van kanker en daarom leer je in deze lessen wat je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen en de oedeem te stabiliseren. Dit wordt gedaan door het doen van licht omgekeerde houdingen, die er voor zorgen, dat het lymfesysteem weer beter gaat stromen.

Bij “Yoga en kanker” wordt er veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Behandelingen als chemo, straling en operaties laten je achter met pijnlijke en stijve spieren en gewrichten en vaak ook een angst om deze lichaamsdelen te gebruiken. Door hulpmiddelen te gebruiken kun je op een zachte en verantwoorde manier de spieren en gewrichten weer gaan rekken. Door de steun van de hulpmiddelen kun je ontspannen in de houdingen en als de spieren gaan ontspannen wordt de doorbloeding verbeterd en je lichaam kan zo beter en sneller herstellen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je de houdingen kan doen of niet, samen vinden we wel een manier.

Omdat je bij yoga weinig inspanning hoeft te doen is het een milde maar effectieve manier om te bewegen. En beweging heb je nodig om meer energie te krijgen. Juist daarom is “Yoga en kanker” goed om te doen als je veel last hebt van kankergerelateerde vermoeidheid.

WAAROM ”YOGA EN KANKER”?

Vele onderzoeken hebben laten zien dat het beoefenen van yoga tijdens en na een kankerziekte, een positieve invloed heeft op herstel. De combinatie yoga, ademoefeningen en meditatie heeft onder andere de volgende resultaten op lichaam en geest:

 • Stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam;
 • Verbetert de lymfe omloop en vermindert de symptomen van lymfoedeem;
 • Vermindert stress en angst;
 • Vermindert kankergerelateerde vermoeidheid;
 • Verbetert de bewegingsmogelijkheid van de behandelde  lichaamsdelen; bijvoorbeeld borst/schouder;
 • Geeft een gevoel van diepe en innerlijke rust;
 • Helpt het fysieke en emotionele herstel;
 • Lotgenoten contact en gevoel van begrepen worden.

VOOR WIE IS ”YOGA EN KANKER”?

De lessen zijn speciaal voor:

 • Als je kanker hebt, en je net met de behandeling bent begonnen of als je middenin de behandeling zit;
 • Als je genezen bent;
 • Als er iemand in je omgeving is met kanker en je graag wil leren, hoe je deze persoon kan helpen en ondersteunen in zijn/haar herstel.

Het maakt niet uit waar je bent in je traject, de lessen worden aangepast aan de deelnemers en de groep.

We werken met kleine groepen (maximaal 8 deelnemers).

Omdat we weten dat je je misschien niet iedere week goed voelt, is het niet nodig lid te worden of een abonnement af te sluiten en betaal je 13,00 euro per keer .

Heb je vragen of wil je meer weten over ”Yoga en kanker”?
Bel dan gerust Jette op 06 43 40 00 88 of stuur een mail voor info naar info@yogastudiosantpoort.nl