Jette Pedersen

“Je hoeft het niet los te laten, maar maak er een ander verbinding mee”. Deze woorden kwamen van mijn docent tijdens een les meditatie in mijn 1e jaar tijdens de yogadocenten opleiding. En de woorden zijn bij mij altijd blijven hangen en zijn voor mij het symbool van yoga geworden. Want in yoga gaat het niet alleen om los te laten maar vooral ook om bewust te worden van wat er is (in jouw lichaam en geest) en om dat te accepteren.

Toen ik in 2012 kreeg te horen, dat ik kanker had, raakte ik mijn leven en mijn lichaam volledig kwijt. Het was niet meer mijn leven en zeker niet mijn lichaam met al die littekens en graatjes! Ik vocht en vocht als een idioot om mijn oude leven weer terug te krijgen, maar het lukte me niet. “Je moet het loslaten” zei iedereen tegen mij. Maar hoe laat je los, dat je ernstig ziek bent en misschien dood gaat?

Mijn redding werd de yoga. Ik had al jaren lang yoga gedaan, maar vooral om lenig te worden. Na mijn ziekte was mijn lichaam (en geest) niet meer zo lenig en ik was niet meer in contact met mijn lichaam. Het werkte niet meer zo als ik het graag wilde en dat leidde tot grote frustratie en irritatie. Ik moest opnieuw beginnen en deze keer deed ik yoga op een heel andere manier. Door heel bewust de oefeningen te doen kwam ik langzaam weer in contact met mijn lijf. Ik ontdekte dat als ik bewust de ademhalingsoefeningen deed, ik de angst onder kon controle houden en door de meditatie kwam mijn hoofd weer tot rust. Ik kon weer helder denken en ik kreeg langzaam en zeker de controle over mijn lichaam terug. Maar vooral kon ik eindelijk accepteren wat er gebeurd was en hoe mijn hele leven veranderd was.

De ervaring, dat yoga jou zo een rust en vertrouwen in je lichaam kan geven, vond ik ontzettend bijzonder. Ik wilde zo graag deze ervaring door geven aan andere mensen een daarom ben ik in 2014 begonnen met de opleiding tot yoga docent bij Samsara. In 2015 heb ik mijn specialisatie Yoga bij kanker afgerond en wil hier wil ik me graag verder in verdiepen.

Ik heb mijn ziek zijn niet los kunnen laten, maar ik heb geleerd om een nieuwe verbinding mee te maken.  Door de yoga heb ik gezien, dat mijn ziekte ook een cadeau was omdat ik geleerd heb, bewuster te worden van mijn lichaam en om te kunnen accepteren het leven is zoals het is.

Deze bewustwording en acceptatie wil ik graag mijn cursisten leren zodat zij ook tot rust kunnen komen in hun hoofd en lichaam.